Japan Photo Blogg SE

Vad för slags makroobjektiv behöver jag?

Makro-Trimeresurus macrop-180mm

Äntligen är säsongen för makro- och närbildsfotografering här igen! Våren är högsäsong för allt smått som det är spännande att fotografera! Det finns inga begränsningar för vad man kan plåta med ett makroobjektiv. För många är det insekter, ormar eller andra små djur. Många uppskattar närbilder av blommor och växter, men makrofotografering  kan även vara både stenar, mineraler, porträtt, miniatyrsaker – allt som kräver att du gå nära. Här är den enda begränsningen din fantasi.

Makro_libelle_150mm

Sigma 150mm f/2.8 Macro – Nikon D3s

Bara i en vanlig trädgård eller park finns nu tusentals olika småkryp att fotografera om du bara kommer ner på magen och tillräckligt nära, och kan utmana dig själv lite i vinklar och sammansättning med ett resultat som kan vara mycket fascinerande och bra även med de mest vardagliga saker som motiv.

I ett hav av olika linser med makrofunktion , är det inte alltid lätt att veta vilket du ska välja, och många undrar ofta vilken brännvidd man ska välja för sin fotografering. Du kan känna dig säker på att alla dedikerade makroobjektiv har mycket bra optisk kvalitet och garanterar utmärkt skärpa bilder. Men utöver det så är det den kamera du har och vad du vill plåta som avgör vilket objektiv du ska välja.

Makro-kneler-60mm

Venus Optics 60mm f/2.8 2:1 Macro – Sony A7R

Som en allmän regel kan man säga att om du tar bilder av stillastående saker som blommor och växter, eller icke-levande objekt, så du bör använda en kort brännvidd 50-70mm. Men om du fotograferar av sådant som kan springa iväg eller fly, som insekter eller ormar, så det är fördelaktigt att använda en längre brännvidd 100-200 mm.

Makro-Vipera berus-15mm

Laowa 15mm f/4 Macro – Nikon D810

Ljus och Blixt

Ibland kanske du upptäcker att ljusförhållandena  är helt perfekta för fotografering, men oftast kommer du förmodligen behöver något extra för att hjälpa till med belysnineng om du vill uppnå bästa resultat. Detta kommer att variera beroende på vilka omständigheter och i vilken omgivning du plåtar makro- och närbildsfotografering .

Om ljuset är inte tillräckligt bra, måste du lägga till extra ljus med hjälp av en vanlig extern blixt som du monterar på kameran, eller så kan du välja en blixt som är speciellt avsedd för makrofotografering . Dessutom, om du sätter en enkel vit softbox på blixten, kommer du att vara på god väg till det mjuka, vackra ljus som är önskvärt i bilden.

Makro-schlegelii-150+ext

Sigma 150mm f/2.8 Macro + mellomringer – Nikon D3s

De dagar då solen skiner på en molnfri himmel, har du gott om ljus, men solljus tenderar att ge ett hårt ljus och skapa starka skuggor och starka kontraster som är oönskade och mindre fint på bild. Då kan lösningen vara en diffusor. En diffusor används som en softbox mot  solen och ser därmed till att motivetfår ett  mjukare och mer behagligt ljus.

Makro-Trimeresurus macrop-180mm

Sigma 180mm f/2.8 OS Macro – Nikon D4s

Makro_Anatololacerta-180+TC

Sigma 180mm f/2.8 OS Macro + 1.4TC – Nikon D4

Om författaren Se alla inlägg

Tomas Ahrne

Lämna svar

Din mailadress kommer inte att bli publicerad. Obligatoriska fält är markerade*