Japan Photo Blogg SE

Fem tips för kreativa och personliga fotojulkort

Det blir alltmer populärt med personliga julkort med egna foton. De är enkla att designa och du kan beställa dem på nätet. Men vad kan du göra för att sticka ut litet från mängden? Hur kreativ kan du vara med fotojulkorten? Här får du fem bra tips som inspiration.

För många av oss är julkortet den enda personliga hälsning vi fortfarande skickar via traditionell postgång under året.

I övrigt har vi övergått till e-post, sms, snappar och statusuppdateringar. Men det finns inget som är så personligt som ett julkort med posten.

Japan Photo säljer runt en miljon fotojulkort under en säsong, och att vi är ganska traditionella när vi väljer julkortsmotiv. Men du kan göra mycket för att ge dina kort en extra personlig prägel.

1. Använd en designmall i din egen stil

Det finns ett stort utbud med färdiga designmallar. Du kan välja bland olika julmotiv och stilar, välja antal bilder och sidor och hur mycket plats du vill ha till personliga julhälsningar.

Människor tenderar att hålla fast vid det traditionella när det gäller att välja design och layout på julkortet.

De färdiga mallarna använder sig gärna av de traditionella, nostalgiska julmotiven med snölandskap och tomtar eller stilrena illustrationer av julgranar och klappar. Men vissa är ute efter mallar med ett motiv utöver det vanliga.

I år kommer det en del nya mallar i pastell, till exempel i kombinationen rosa och silver.

Om du inte hittar vad du är ute efter bland de färdiga mallarna kan du enkelt göra din egen designmall som du kan utforma precis som du önskar.

En tredje möjlighet är vårt kreativa set. De har allt du behöver för att skapa vintermagi med många valmöjligheter. Du kan designa alla sidor med hjälp av till exempel 3D-applikationer och maskeringstejp. På så sätt kan du pynta och verkligen sätta din personliga prägel på julkortet.

2. Välj ögonblicksbilder

Du kanske tror att du måste anlita en fotograf som tar dina bilder till årets julkort. Det går förstås, men det är inte alls nödvändigt.

Man kan tycka att man inte har några passande bilder som går att använda. Men en bild behöver inte se ut som ett klassiskt foto taget av en professionell fotograf.

De mest levande bilderna är dem du själv tar av ögonblick som blir till minnen för livet. Använd gärna en bild av ett minnesvärt ögonblick som du tagit med din mobiltelefon, det fungerar hur bra som helst.

Dagens telefonkameror håller så pass hög kvalitet att bilderna fungerar utmärkt för julkort. När du skickar dina julkort till vänner och släktingar som du kanske inte träffar så ofta kan det vara en bra idé att lägga in favoritbilden från årets semester. Eller kanske en rolig och informell selife med hela familjen i tomteluvor.

3. Hitta rätt balans mellan text och bild

Tänk igenom hur mycket utrymme du vill ha till personliga julhälsningar innan du beställer korten. Kanske föredrar du flersidiga kort med gott om plats för din text. Eller nöjer du dig med ett enkelsidigt kort med en stor bild och mindre textutrymme som du enkelt och smidigt kan skicka ut till många?

Har du mycket på hjärtat kan det passa med dubbelt kort XL stående med extra plats för personliga julhälsningar eller klassiska dubbelkort.

Du kan också kombinera din beställning så att du skaffar några få exemplar av kort med större textutrymme och fler exemplar av en litet enklare version.

4. Skicka en videohälsning

Ett annat sätt att göra ett roligt julkort på är att lägga in levande bilder i kortet. Du kan till exempel använda inspelningar av speciella händelser från året som gått eller spela in en egen julhälsning med telefonen.

Det låter kanske komplicerat men i verkligheten är det väldigt enkelt: Ladda upp ditt videoklipp på nätet så får du en QR-kod som trycks på själva julkortet. Mottagaren kan sedan scanna koden med sin egen telefon eller surfplatta och spela upp videon när och var som helst.

Julkortets design bestämmer du själv och det finns gott om plats för text och stillbilder trots att QR-koden är tryckt på kortet. Julkortet får en extra touch med ett inlagt videoklipp, där du till exempel kan visa ögonblicket när ditt lilla barn tar sitt första steg eller familjens helt unika version av ”Mössens julafton”!

5. Beställ julkorten på nätet

Julförberedelserna tenderar dessvärre att göra dagarna väl hektiska med alla bestyr och köer. Köp julkorten på nätet så slipper du julstressen i butikerna.

Istället kan du sitta hemma i lugn och ro framför din egen dator, prova dig fram och sammanställa julkorten och välja de bilder och designmallar som du önskar.

Publicerades först hos re:member

Om författaren Se alla inlägg

Tomas Ahrne

Lämna svar

Din mailadress kommer inte att bli publicerad. Obligatoriska fält är markerade*